BejelentésTolnai Német Klub
Üdvözöljük a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör honlapján

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:

Állj a nemzetedhez, ez a veleszületett helyed!

Friedrich Schiller

II. József uralkodása alatt hasonlóképpen, mint az ország többi más településére, Tolnára is telepítettek Bajorországból, Fuldából és Württenbergből németeket. Az itt meghonosodott német családok és leszármazottaik szorgalmas emberek lévén, sokat tettek a település fejlődéséért. Az elmúlt évtizedek nemzetiségi politikája következtében a helyi németség annyira asszimilálódott, hogy napjainkra szinte teljesen elvesztette nemzeti sajátosságait (nyelv, kultúra, hagyomány, szokás). Annak érdekében, hogy a ma még élő idős generációtól a fiatalok átmentsék a még meglévő értékeket, megalapítottuk 1988. decemberében a "Német Nemzetiségi Baráti Kör"-t. Tagjaink közt szép számmal megtalálhatók az idősebb generáció lelkes képviselői, akik még elevenen őrzik a hagyományokat és a nyelvet. Néhány aktív fiatal segít a megmenthető értékek gyűjtésében, feljegyzésében és továbbadásában. Taglétszámunk 35-40 fő. Megalakulásunk óta havonta rendszeresen tartunk összejöveteleket, felkérünk előadókat és az idősebb klubtagjaink mesélnek a régi időkről, szokásokról , hagyományokról és azok ápolásáról. Valamint rendszeresen vannak meghívott vendégek, akik előadást tartanak a tagokat érintő és érdeklő aktuális témákról.

1990-ben megalakult énekkarunk, mely a klubon belüli hagyományőrző csoport. Jelenleg a fiatalabb klubtagokból tevődik össze a 20-22 fős létszám.
Szintén évente kerül megrendezésre augusztusban a Német Nemzetiségi Nap is, amely 2007 óra már nem csak a színpadi szereplést jelenti, hanem a számos fellépő színes, látványos és vidám felvonulását is.
A klub éves terv szerint működik, így ez alapján rendezzük meg minden évben a hagyományos disznóvágást, melyre évről-évre nagyobb az érdeklődés. Nemcsak klubtagjaink vesznek részt, hanem a város polgármestere és a testvérklubok néhány tagja is. A korábbi években külön tartottuk a sváb bált, de a szűkös anyagiak miatt néhány éve a disznóvágás estéjének képezi szerves részét. Néhány lelkes klubtag minden évben más-más műsorral, produkcióval teszi vidámabbá és színesebbé az estét.
Feladatul tűztük ki, hogy a településen még fellelhető kulturális értékeket, tárgyakat összegyűjtjük, rendszerezzük. Ennek eredményeképpen 2000-ben állandó helytörténeti kiállítás nyílt a Zeneiskola épületében. A kiállítást folyamatosan bővítjük, a még meglévő értékeket összegyűjtjük, s ez a szemlélet szerepel távolabbi célkitűzésként is. Ehhez kérjük a város lakosságát, hogy legyenek segítségünkre a gyűjtésben, szívesen vesszük a felajánlásokat, amellyel hozzájárulnak a gyűjtemény bővítéséhez. Ezzel elősegítik azt, hogy az utókor számára se merüljön feledésbe elődeink élete és gazdag hagyománykincse.
1993-ban felvettük a kapcsolatot Tolna város németországi testvérvárosával Stutenseevel, ahova több alkalommal meghívást kapott klubunk, így vált lehetővé a személyes jó viszony fenntartása, a kapcsolat folyamatos ápolása. Minden alkalommal, amikor a Stutenseeből érkező delegáció Tolnára látogat, időt szakítanak a klubunkkal való találkozásra is.
1999-óta folyamatosan építjük a kapcsolatot több hagyományőrző klubbal az ország különböző részein. Kapcsolatunk van óbudai, hosszúhetényi, lengyeli, szigetcsépi, Tatabánya-alsógallai, cikói és németkéri , szakadáti német klubokkal, hagyományőrző egyesületekkel és dalkörökkel. Kölcsönösen részt veszünk egymás programjain, ahol a klubon belüli hagyományőrző csoportok - így énekkarunk is - rendszeresen fellépnek.
Évente két alkalommal - májusban anyák napján, valamint karácsonykor - a helyi általános iskolák diákjai műsorral kedveskednek a klubtagoknak.
2003-ban került sor a klub fennállása 15 éves évfordulójának megünneplésére, melynek kertén belül az alapító tagok munkáját Hoós Ernő vezető oklevéllel ismerte el. A nagyszabású ünnepségen a város vezetői, a német testvérvárosi delegáció, és a velünk kapcsolatban álló hagyományőrző csoportok is részt vettek, beszédeikkel, műsoraikkal színesítve azt. A megemlékezést hajnalig tartó bál zárta.
A kórus 2007-ben és 2010-ben vett részt a Magyarországi Német Kórusok minősítő versenyén. Első alkalommal ezüst, másodszor dicséretes ezüst minősítést érve el.
A klub 2008-ban, a Német Nemzetiségi Nap keretén belül ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.
2010-ben a kórus fennállása 20. évfordulójának örülhettünk a Német Nemzetiségi Nap keretein belül szintén számos résztvevő fellépése mellett. 
Klubvezetőnk 2013. szeptember 1-jén a Megyenapon - a németségért tett kiemelkedő munkájáért -  megkapta a Tolna Megyei Németségért Nívódíjat.
2014. májusban, a Város Napján klubunk megkapta Tolna Város Kiváló Civilszervezete kitüntető díját.
2
015-ben ünnepelte kórusunk fennállásának 25 éves évfordulóját. 
Az egyesület politikamentes, kizárólag kulturális, hagyományőrző tevékenységet folytat. Rendezvényeink nem zártkörűek, várjuk mindazokat, akik korra, nemre, hovatartozsára való tekintet nélkül, önzetlenül részt vennének munkánkban. Szeretnénk fiatalos lendülettel, sok új ötlettel gazdagítani klubösszejöveteleinket, rendezvényeinket.

Hoós Ernő
klubvezető

 
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!